Register
Fort Werden. (photo: )
Fort Werden.
14.10.2021, 13:31

A Dialogue with the Past and a Space for the Future

Architecture & Interiors, Americas

After almost seven years of master planning and design, architectural firm Signal Architecture + Research has announced the completion of Phase One of the transformation of Fort Worden in Port Townsend, Washington.

 

The first phase of the project has focused on the rehabilitation and adaptive reuse of three historic warehouse buildings in Makers Square that will now serve as a center for arts and education programming.

 

The design team’s work at the turn-of-the-century military fort reveals the past uses of the historic structures as a means of preservation, celebrating the markings of time and work in an interior character that inspires the future artists and makers who will occupy these spaces. Building on the idea that a well-loved building is a preserved building, this approach expands historic rehabilitation beyond just appearance to function. Jane Jacobs famously said, “New ideas need old buildings,” and Makers Square is the perfect place for new ideas.

 

Located at the center of Makers Square is Building 305, also known as the Quartermasters’ Warehouse, which is the largest structure at 15,000 square feet, making it an ideal gallery and studio space. Originally composed of three levels—the main floor, a dimly lit attic, and basement—Signal added space and light by opening up the attic, revealing double-height ceilings and a gabled roofline. The new floor plan allows more headroom, space for larger artwork, and abundant daylight throughout the attic.

 

Signal divided the attic space into two writer’s workshops with interior windows overlooking the main floor gallery. The basement corridor, defined on one side by its sandstone foundation and masonry piers on the other, provided Signal the opportunity to work with engineering firm Arup’s acoustic department to develop the headquarters for the local radio station KPTZ.

 


A leaner approach was adopted with Buildings 308 and 324 in order to create flexible and robust spaces to serve as art studios and education spaces.

 

Eventually, the Fort Worden Public Development Authority plans to repurpose the remaining buildings in Makers Square into a showcase for creative community building and placemaking, with warehouse spaces reconfigured as flexible classrooms, galleries, studios, and workspaces supporting a variety of uses.

 

The design team repurposed existing materials wherever possible to preserve historic character and visually tell the stories of the past. Flooring removed from the attic to create the double-height gallery was reused on the main level, while salvaged bead-board from the ceiling was patched into existing wall and ceiling surfaces, creating a conversation between materials throughout the space. The old-growth Douglas fir attic floor joists were carefully salvaged, cataloged, and milled into new stair treads and risers.


Through the patching and grafting of old and new materials, Signal’s rigorous rehabilitation methodology took advantage of Fort Worden’s embedded carbon and reduced the amount of energy produced during construction.

 

While Signal made thoughtful, research-driven changes to Makers Square, the beauty of the project lies in what was left behind. Throughout the design process, Signal discovered markings made by the Fort’s former inhabitants. Instead of covering the building’s past, the design team opted to integrate it into the renovation. Now, when visitors step into Markers Square, they’re immediately presented with imprints of Fort Worden’s history. Exposed remnants of old paint colors, removed cabinetry, shadows of long-gone equipment, and abandoned stairwells create a time-traveling effect and tell the story of what was there before. This rehabilitation approach ignites curiosity about the building’s 120-year-long past and inspires creative action from its future guests.

 

Bridging time, place, and creativity, Signal’s adaptive reuse of these buildings sets the course for Fort Worden’s next 100 years. Instead of covering up the Fort’s complicated past, Signal acknowledged it and redirected its contemporary use toward a culturally aspiring future. As the design team likes to say, make art, not war.


Project Team

Client: Fort Worden Public Development Authority and Washington State Parks
Architect: Signal Architecture + Research
Civil: MIG/SvR
Structural: Lund Opsahl
Mechanical: The Greenbusch Group
Electrical: TFWB
Lighting Design: Blanca Lighting
Acoustical Engineer: ARUP
Landscape: MIG/SvR (DD,CA), Elm Environments (Planning and design)
Historic Preservation Consulting: Artifacts Consulting
Contractor: Clark Construction
Photography: Art Ross

 

 

Article rating:

vote data

Leave a reply

 (photo: Polyteck Group)
News Editor  - 30.09.2021

Residential PPM Contract Award

Polyteck Group has secured a one-year contract to provide planned preventive maintenance (PPM) services at Lillie Square, a new landscaped residential development in West London in the latest of a...

Pictured (L-R): New apprentices, Thomas Gordon, Emma Walker and Manveer Sangha. (photo: Mitie Group)
News Editor  - 28.09.2021

Mitie Welcomes Technical Apprentices

Mitie has surpassed a target of recruiting 50 new technical apprentices in 2021 with the addition of a new intake of 41 apprentices to its Technical Services Apprenticeship Programme.

 (photo: )
News Editor  - 14.10.2021

Venue Operator Launches New CSR Platforms

Stadium and convention center operator ASM Global has launched ASM Global Acts, the ASM Global Acts Foundation, and a scholarship program to support its commitment to corporate social...

Fort Werden. (photo: )
News Editor  - 14.10.2021

A Dialogue with the Past and a Space for the Future

After almost seven years of master planning and design, architectural firm Signal Architecture + Research has announced the completion of Phase One of the transformation of Fort Worden in Port...

Rendering by The Miller Hull Partnership. (photo: )
News Editor  - 14.10.2021

San Diego Awards Contracts for New Fire Station

The City of San Diego has awarded the architectural contract for the new Torrey Pines Fire Station to The Miller Hull Partnership, and announced Level 10 Construction as general contractor for the...