Register
Hans Rosling Center for Population Health. (photo: Kevin Scott)
Hans Rosling Center for Population Health.
14.04.2021, 20:08

Embodying a Building's Purpose

Designed by Miller Hull Partnership, LLP, the University of Washington’s new Hans Rosling Center in Seattle supports the institution's aim of becoming the Global Center for Population Health.

 

Named after a pioneer in the data-driven approach to improving health and well-being, the University of Washington’s Hans Rosling Center for Population Health was designed by the partnership in collaboration with contractor, Lease Crutcher Lewis. It will serve as a central hub for faculty, researchers, and students to work together with local and global partners to address some of the world’s most significant challenges across three key areas: human health, environmental resilience, and social and economic equity. The Rosling Center was completed ahead of schedule at the peak of a global pandemic and will house organizations dedicated to developing data-based response strategies for critical issues like poverty, equity, health-care access, climate change, and COVID-19.

 

Made possible by a US $210 million gift from the Bill & Melinda Gates Foundation and $15 million in earmarked funding from the Washington State Legislature, the Rosling Center houses the Institute for Health Metrics & Evaluation (IHME), UW Department of Global Health, parts of the UW School of Public Health and the offices of the UW Population Health Initiative. All of these units have been key to the worldwide response to the COVID-19 pandemic. IHME’s projections have informed policymakers during the COVID-19 pandemic, and a number of researchers have shared their insights with CNN, the Wall Street Journal, and The New York Times

 

Office Neighborhoods and an Open Facade

The building’s layout makes it a successful model for system shocks like a pandemic, or other transformational events, which may affect how workers occupy the facility. A set of four office types cater to various working styles and are organized as a collection of neighborhoods, which breaks down the scale of each floor and democratizes access to daylight, views, and fresh air. They vary from 1–2 person shared offices, to 4–6 person shared offices, to open workstations and drop-in workstations. Each neighborhood contains flexible spaces, including shared offices and meeting rooms, which are easily transformable over time. The building encourages intermingling between groups, as casual interactions can often spark innovative ideas and opportunities.

 

Art and storytelling elements are integrated throughout the facility and speak to both the building’s mission and the occupants’ mission, creating opportunities for education and inspiration. The woodblock installation located at the main interconnected stair was made in collaboration with Portland-based storytellers, Mayer/Reed, and consists of crowdsourced items from the university community to represent their various connections to the building’s primary focus: improving health.

 

The architects created a new accessible entry that safely invites people into the greater campus, the site, and the building. Upper workplace floors extend out to create a monumental covered porch and urban stair — a refuge from Seattle’s damp climate. Three interconnected ground floors ensure that anyone who enters the building has a welcoming “front door” and immediate visual connection to public program spaces. On the facade, three-foot-deep glass fins provide a dynamic shade and shadow composition that protects occupants from west sun and glare. Though physically static, the fins act as a canvas for changing light conditions throughout the day. A more subtle facade faces east toward the UW’s historical core to bridge the gap between the original campus dating back to the 19th century and the new West Campus innovation district. Custom precast panels incorporate aggregate to integrate with neighboring buildings and provide a backdrop for lush landscape lining the area’s new Garden Walk.

 

Ruth Baleiko, Design Lead for the project and Partner at Miller Hull, comments:

"The building both defines and responds to its context. 

 

"We looked for ways to build upon the physical and social structures of the site and leverage those elements in conjunction with environmental conditions to create a building that is, as much as possible, 'of its place'".

 

Progressive Design-Build Approach

The Rosling Center is the first and largest integrated design-build project completed on campus for the University of Washington, setting a national example for universities nationwide for its efficiency and timely delivery. The UW was looking to integrate design and construction services, with a single source of budget and schedule responsibility shared between them. The UW selected Miller Hull and Lease Crutcher Lewis to bring the Rosling Center to life based on shared team qualifications, project approach, and a risk-reward fee structure. Once selected, the team partners were to create a design and move through construction to completion, also known as progressive design-build, working with the owner throughout the entire process. In this model, the UW set a maximum total project cost – including the portion for design and construction – then reimbursed the actual design and construction cost only up to that amount. Completed as of October 2020, the project finished on time, added about $8 million of enhancements during construction, and completed $6.5 million under budget.

 

"Miller Hull and Lewis rethought every aspect of design-build to speed up the process and improve outcomes for the UW. This allowed an unprecedented delivery speed of three years from site selection to substantial completion,” explains Lease Crutcher Lewis Senior Project Manager, Joe Nielsen. "We were determined to throw standard design and construction practices out the window to allow the design team access to critical trade partners early in the design process."

 

Sustainability Principles Informing Human Health

Miller Hull previously designed Seattle’s Bullitt Center, the greenest commercial building in the world, and environmental resilience continues to be a primary emphasis for the firm. At the soon-to-be LEED Gold certified Rosling Center, extensive Bioretention treats all rainwater that lands on impervious surfaces, while rain that falls on the building is stored in on-site cisterns and used for fire protection and toilet flushing. The high-performing façade reduces the building’s carbon footprint and provides the foundation for a low-impact mechanical system. While working inside the building, occupants maintain a stronger connection to the exterior environment through direct views, light play on the fins, and operable windows on the east and west façades. Throughout the building, design elements inspire healthy habits. Offices provide access to fresh air through operable windows, communal kitchens encourage healthy eating and vertical circulation prompts physical activity. Miller Hull implemented extensive measures to reduce chemicals of concern from materials, creating an interior that promotes human and environmental sensitivity.

 

 

Project Details

Architect:                    The Miller Hull Partnership, LLP

Contractor:                  Lease Crutcher Lewis

Landscaping:               Site Workshop

Interior Design:           The Miller Hull Partnership, LLP

Artists:                       Rachel Mica Weiss; RYAN! Elizabeth Feddersen; Wangechi Mutu; and Ben Zamora

Art Curators:              Lisa Frieman, Ph.D.; Dave Hunt; Mike Sweney; and Lara Behnert

Square footage:          300,000 total square feet, building + site.

Project Cost:               US $230M ($210M donated by the Bill & Melinda Gates Foundation; $15M funded by the State of Washington and University of Washington)

 

Article rating:

vote data

Leave a reply

Artist's rendering of UBS Arena. (photo: Populous)
News Editor  - 04.11.2021

UBS Arena to Offer "New York" Flavors

UBS Arena, the metropolitan New York area's most anticipated live entertainment venue and future home of the New York Islanders Hockey Club, will feature distinctive menu choices when it opens...

 (photo: Harry Cunningham)
Justin Kelly  - 03.11.2021

Just Transitioning and Net Zero

Following the UK's decision to require large companies to demonstrate their commitment to climate change targets, Justin Kelly, Siemens PLC corporate communications director, presents key findings...

 (photo: )
News Editor  - 03.11.2021

HRH The Prince of Wales Terra Carta Seal

Johnson Controls has been named as an inaugural recipient of the Terra Carta Seal from HRH The Prince of Wales in recognition of its commitment to creating a sustainable future.

 (photo: Corps Security)
News Editor  - 25.11.2021

Security in Diversity

Corps Security's "Corps Together" campaign is improving equality, diversity and inclusion engagement across the organisation.